Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Vrtanek, velikonočna dobrota

Recept za kruh iz boljšega testa, ki ga najdete tudi v knjigi Dobra slovenska kuhinja.

Na mizi z velikonočnimi dobrotami ne sme manjkati kruh iz boljšega testa.

Recept za tak kruh iz bele moke, dišeč, malo sladek, predvsem pa mehak in puhast, najdete v knjigi Zlata Slovenija: Dobra slovenska kuhinja. Knjiga prinaša izbor receptov iz legendarne izdaje Slovenska kuhinja priznanega in mednarodno uveljavljenega kuharskega mojstra Slavka Adamljeta.

Sestavine

1 kg moke
500 do 600 ml kislega mleka
50 g kvasa
1 žlička sladkorja
zmleti poper
1 jajce za mazanje

1

Najprej postavimo kvas: svež kvas razdrobimo, ga zmešamo z žličko sladkorja, dvema žlicama moke in toplo vodo in ga postavimo na toplo vzhajat.

2

Moko presejemo v skledo, ji dodamo kislo mleko, vzhajani kvas in malo zmletega popra ter zamesimo testo.

3

Testo temeljito pregnetemo, ga pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in ga razdelimo na tri enako velike pramene. Te pletemo v kito in jo zaokrožimo v venec.

4

Oba konca pokrijemo s svaljkom iz testa in položimo na namaščen okrogel pekač. Na vrtanek prilepimo različne majhne okraske iz testa.

5

Venec znova pokrijemo in ga postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja. Nato ga premažemo s stepenim jajcem, postavimo v ogreto pečico in pečemo eno uro pri 180 oC.

Zlata Slovenija: Dobra slovenska kuhinja

Naj pri vas doma zadiši po dobrotah iz vseh slovenskih pokrajin.

Menu